En av världens största Picassoskulpturer finns i Kristinehamns skärgård.
Hur hamnade egentligen världens största fristående Picassoskulptur i Kristinehamn? Jo, allt började på en dammig landsväg i Frankrike. I början av 1960-talet träffade Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson av en händelse den norske målaren, skulptören och fotografen Carl Nesjar, som börjat experimentera med ett nytt betongmaterial. Pablo Picasso, som fascinerades av betongens konstnärliga möjligheter, hade inlett ett samarbete med Nesjar och var nu i full gång med att göra en serie skulpturer och målningar kallade ”les dames des Mougins” med sin sista hustru Jacqueline som ett genomgående tema.
Skulpturerna var tänkta att utföras i stort format och Nesjar berättade att ett av verken skulle kunna förverkligas för 150 000 kronor. Men det var bråttom! New York väntades lämna ett anbud inom kort. Bengt Olson insåg att detta var ett unikt tillfälle, åkte hem och lyckades övertyga kommunpolitikerna i Kristinehamn att slå till. Idén om att placera skulpturen i Kristinehamn såldes in för Picasso med hjälp av bilder och folkmusik för att ge den rätta atmosfären. Donationsbrevet kom i form av ett fotografi med en modell på plats på Strandudden. På fotot hade Picasso skrivit ”Oui, Picasso 7.7 1964”
På midsommarafton 1965 var det folkfest när den 15 meter höga skulpturen invigdes av författaren Bo Setterlind. Pablo Picasso följde Carl Nesjars arbete genom filminspelningar, men kom aldrig själv att få se sitt verk i verkligheten. Det har dock många andra gjort, platsen är idag Kristinehamns populäraste besöksmål.
Fakta om skulpturen
Monumentalskulpturen är ett av de största Picassokonstverken i världen i sitt slag. Pelaren är glidformsgjuten på plats. Skulpturen är utformad i naturbetong, vilket innebär att en form fylls med ett bottenlager av stenmaterial (i detta fall svarta granitstenar från Larvik) som sedan fylls med flytande vit betong. Den konstnärliga dekoren sandblästrades fram av Carl Nesjar, mönstret kommer alltså aldrig att försvinna. Ytan är så hård att den sägs hålla i 2 000 år.
- invigdes 1965
- är 15 meter hög
- väger 35 ton
- pelarens diameter är 1,65 meter
- spännvidd är 6×4 meter
- ena vinge väger 8 ton
- Picasso donerade 16 unika skulpturer till städer runt om i världen, varav till två städer i Sverige - Kristinehamn och Halmstad.
Längs med den östra udden finns en skyltutställning om Picassoskulpturen och bilder från bygget.
60 år
2025 är det 60 år sedan invigningen. Det börjar bli en gammal dam och det viktigaste nu är att rengöra och restaurera Jacqueline så att hon håller länge. Hon är nu skinande ren efter rengöringen hösten 2024. Skulpturen är i stort behov av restaurering och det kan lossna mindre bitar av sten/betong på sina ställen. Nästa gång skulpturen får en ställning är aug 2025 för fortsatt restaurering.
Läs mer om vad du kan se och göra i Picasso-området här
Guidning av Picassoskulpturen kan bokas på svenska eller engelska, läs mer här.